O Konstytucji rozmawialiśmy w KD "Lewica"

dodano 2017-05-28 14:25 w kategorii: Akcje

25 maja w dwudziestą rocznicę zatwierdzenia Konstytucji RP w narodowym referendum, Klub Dyskusyjny "Lewica" RM SLD w Lublinie zorganizował spotkanie z udziałem parlamentarzystów, którzy uczestniczyli w pracach nad projektem Konstytucji oraz w jej uchwaleniu. Zaproszono byłych parlamentarzystów: Izabellę Sierakowską, Krzysztofa Kamińskiego, Grzegorza Kurczuka, Janusza Jurka oraz Janusza  Malinowskiego. Okolicznościowe wykłady wygłosili wybitni lubelscy konstytucjonaliści profesorowie UMCS: prof. dr hab. Wiesław Skrzydło, prof. dr hab. Sławomir Patyra i prof. dr hab. Wojciech Orłowski.
W spotkaniu licznie uczestniczyli członkowie i sympatycy SLD, Stowarzyszenia Pokolenia, Stowarzyszenia Ordynacka oraz Komitetu Obrony Demokracji. Po 20 latach obowiązywania, Konstytucja RP jawi się nam jako akt demokratyczny, wolnościowy i proobywatelski. Z całą pewnością posiada pewne niedoskonałości, wynikające z tego, że uchwalona została w wyniku konsensusu wielu sił politycznych i społecznych. W tym również znajdujemy siłę Konstytucji RP, bowiem żadna z opcji politycznych nie jest w niej faworyzowana. Domagamy się tego, by Konstytucja RP była skrupulatnie, w całości i bez żadnych wyjątków przestrzegana przez wszystkie partie polityczne i przez wszystkich funkcjonariuszy publicznych. Nie widzimy potrzeby zmiany Konstytucji i będziemy jej konsekwentnie bronić.