O jedną ulicę za daleko...

dodano 2017-06-22 11:22 w kategorii: Informacje

Lubelscy radni właśnie podejmują decyzję w sprawie zmiany nazw ulic. Przypomnijmy więc audycję sprzed półtora miesiąca w Radio Lublin, w której brał udział nasz Kolega Marcin Przech.
Polecamy uwadze ciekawą analogię, którą zaprezentował Kolega Marcin - "im dalej dekomunizacja idzie, tym więcej do zdekomunizowania zostaje", czyli im dalej posuwamy się w budowie komunizmu, tym bardziej zaostrza się walka klasowa... Historia magistra vitae est. Wbrew panu redaktorowi, który niejako "z urzędu" musiał się z tym nie zgodzić, my uważamy, że porównanie jest trafne.
A swoją drogą, można odnieść wrażenie, że najbezpieczniej mieszkać przy ulicach o neutralnych nazwach, typu: Kwiatowa, Pożeczkowa, Piękna, Akacjowa... Nikt nie może mieć pewności, że za 20-50 lat dzisiejsi bohaterowie nie staną się niewygodni i znów trzeba będzie zmieniać tabliczki. Gdzie jest powiedziane, że ulica musi nosić czyjeś imię? Kiedy skończą nam się przedstawiciele fauny i flory, określenia typu: Piękna, Sympatyczna, Pogodna..., weźmy przykład z nazw na Starym Mieście. Jest ulica Kowalska, niech będzie też Pielęgniarek, Nauczycieli, Kierowców, Sportowców, Piekarzy... Oni też zasługują na uczczenie, a z pewnością nigdy się nie zdewaluują.
Zapraszamy do uważnego wysłuchania zapisu tej audycji!