„Ratujmy Kobiety 2017”

dodano 2017-08-07 05:39 w kategorii: Akcje

24 lipca Marszałek Sejmu zarejestrował działalność Obywatelskiego Komitetu Ustawodawczego „Ratujmy Kobiety 2017”. Oznacza to, że rozpoczęła się zbiórka wymaganych 100 000 podpisów pod projektem ustawy o świadomym rodzicielstwie i prawach kobiet.

Proponowany przez Komitet projekt ustawy zakłada przywrócenie pełni praw reprodukcyjnych m.in. prawo do legalnego przerywania ciąży do 12 tygodnia, wprowadzenie edukacji seksualnej do szkół w kontrze do fasadowego, przesyconego ideologią katolicką Wychowania do życia w rodzinie, przywrócenie antykoncepcji awaryjnej bez recepty, wprowadzenie częściowej refundacji środków antykoncepcyjnych. Projekt reguluje także stosowanie tzw. klauzuli sumienia przez lekarzy oraz wprowadza zakaz eksponowania drastycznych banerów pod szpitalami.

Zachęcamy, aby wszyscy, którym nie jest obojętny los kobiet w Polsce i popierają inicjatywę Komitetu „Ratujmy Kobiety”, aktywnie włączyli się w akcję zbierania podpisów pod projektem ustawy. Wypełnione karty można składać np. w siedzibie Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania  Rodziny przy ul. Nowolipie 13/15 w Warszawie. Karty i tekst projektu ustawy znajdują się tutaj: http://ratujmykobiety.org.pl/.  Aby rozpocząć zbiórkę wystarczy wydrukować karty i tekst projektu ustawy. Pamiętajmy, że poziom przestrzegania praw kobiet stanowi prawdziwą miarę demokracji zaś dalsze próby ich ograniczenia doprowadzą do licznych tragedii i skłonią obywateli do jawnego łamania prawa w Polsce.

Zbiórka podpisów potrwa do 10 października 2017 roku.

Zachęcamy wszystkich do zapoznania się z projektem ustawy: